Over Marcel Imthorn

Marcel Imthorn is een kunstenaar en ontwerper die gelooft dat bij culturele uitingen inspiratie geput hoort te worden uit twee werelden: het culturele erfgoed van de eigen regio en uit nieuwe en moderne invloeden. In 2016 is hij de Periferie als toeristenkantoor in de jarenzestigwijk Selwerd begonnen met als doel de gewoonheid van de Nederlandse woonwijken een eigen culturele plaats te geven. Periferie verkoopt ansichtkaarten, T-shirts en boekjes over de wijk. Er worden rondleidingen door de wijk gegeven en uitjes georganiseerd naar de wijk Pendrecht in Rotterdam en naar Nieuw-West in Amsterdam. Ook heeft hij op de zolder van een rijtjeshuis een vier meter grote periscoop door het dakraam laten steken waar bezoekers vijf minuten de tijd kregen om op een nieuwe manier naar de wijk te kijken. Ondertussen draaide er een eigen gemaakte soundtrack voor de wijk. Het doel is de Nederlandse rijtjeshuizen op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen als typisch Nederlands landschap, van de 7 miljoen woningen zijn er 4 miljoen rijtjeshuis.
In veel naoorlogse wijken wonen tegenwoordig grote groepen nieuwkomers en in Selwerd is dit geen uitzondering. Zo ontstond het idee om in 2017 met een Irakese kok een Nederlands-Irakees eethuis te openen. Specialiteit op het menu was stamppot kebab. Ook werden er in het eethuis avonden onder de naam Vakantie in eigen wijk georganiseerd, waarbij buurtbewoners elkaar meenamen met verhalen over hun moederland en vervolgens werd er samen gerechten uit dat land gegeten.
Marcel Imthorn stelt aan de hand van de wijkvernieuwing de vraag hoe je de (semi)openbare ruimte inricht, in dit geval in de jaren ’60 wijk Selwerd. In 2018 is het experiment de proeftuin van start gegaan met een confectie border van Mien Ruys. Mien Ruys was een tuinarchitect die zich als een van de eersten serieus bezighield met het ontwerpen van kleine stadstuinen. Ze is de bedenkster van de typische strakke jaren ‘60 tuin, met lage hagen, bielzen, een verhoging, grinttegels, lokale planten, een bankje en een watertje. Imthorn wil haar ontwerpen naar deze tijd brengen. Op dit moment worden er proeven voor een tuinobject gedaan met gehakseld en dan gesmolten gerecycled polypropyleen, een nieuw materiaal dat de inmiddels klassieke border naar deze tijd moet brengen. In een publicatie in de wijkkrant en op de wijksite worden de spelregels en ingrediënten genoemd waarmee bewoners zelf naar eigen smaak zo’n tuin kunnen aanleggen. Dit geeft handvatten die niet stoppen bij de eigen tuin, maar kan helpen meedenken bij de vernieuwing en herinrichten van de wijk.